Home Dom i wnętrze W co najlepiej zapakować ciasto?

W co najlepiej zapakować ciasto?

by Redakcja Fachowcy360

Prowadząc cukiernię, warto zadbać o atrakcyjny wizerunek firmy, inwestując w estetyczne, najlepiej zdobione firmowym nadrukiem opakowania cukiernicze. Umieszczone w dekoracyjnym pudełku ciasto dobrze się prezentuje i jest zabezpieczone przed ryzykiem zanieczyszczenia czy zgniecenia w transporcie. W ofercie firm zajmujących się sprzedażą pudełek dedykowanych branży cukierniczej znajdziemy specjalne pudełka na ciasta, torty, tarty, muffiny czy makaroniki. Które z nich wybrać?

Rodzaje opakowań na ciasta i inne wyroby cukiernicze

Najczęstszym wyborem cukierników są pudełka kartonowe, wykonane z lekkiego, bezpiecznego dla środowiska materiału, doskonale utrzymujące nadaną im przez producenta formę. Wśród kartonowych opakowań cukierniczych znajdziemy ich wersje prostokątne i kwadratowe, o różnych rozmiarach i stylach zdobienia. Podstawowe modele pudełek dostępne są w kolorze białym, ale w sprzedaży znajdziemy również pudełka kolorowe, zdobione nadrukami. Przy większych zamówieniach warto zlecić wykonanie na pudełkach firmowego nadruku i tym sposobem nadać im bardziej indywidualny charakter. Alternatywą dla pudełek w całości kartonowych są opakowania cukiernicze z przezroczystym okienkiem. Takie pudełka są atrakcyjniejsze, ale i nieco droższe. Poza tym, prócz pudełek z zamknięciem, w sprzedaży znaleźć można także tanie opakowania otwarte, bez wieczka i typu szufelka.

Dlaczego warto zainwestować w kilka różnych typów pudełek?

Nie każdy rodzaj pudełka nadaje się do transportu wszystkich typów wyrobów cukierniczych. Torty, zwłaszcza ich piętrowe wersje, wymagają znacznie bardziej zaawansowanych opakowań cukierniczych. W przypadku klasycznych ciast również warto zaopatrzyć się w pudełka różnej wielkości i kształtu. Ostatecznie nie każdy klient od razu kupuje kilka kilogramów ciasta. Większość osób składa skromniejsze zamówienia i warto przygotować dla nich mniejsze pudełka. Poza tym można zainwestować również w okolicznościowe opakowania cukiernicze, zwłaszcza w ich wersje świąteczne, komunijne, urodzinowe czy weselne. Ciasta w takich opakowaniach prezentują się znacznie atrakcyjniej i klient czuje, że przygotowano je specjalnie dla niego.

Odpowiednio dobrane pudełka z kartonu to sprawdzony i bardzo wygodny sposób na przechowywanie oraz transport wyrobów cukierniczych wszelkich kategorii. Nawet jeśli prowadzisz niewielką cukiernię, własne opakowania cukiernicze podkreślą Twój profesjonalizm, a klienci będą zadowolenie, że podczas transportu zakupione w cukierni ciasto będzie bezpieczne i nie ulegnie zabrudzeniu czy zniszczeniu.

0 comment

Zobacz także

Zostaw komentarz